10th Anniversary Celebration

The Architects for Health 10th Anniversary Party was held on Thursday 24 June 2004 at The Canal Museum, King’s Cross, London.

Ambulatory Care and Diagnostic Centre at Central Middlesex Hospital

Designed by Avanti Architects

Avanti Architects’ approach to hospital design is to analyse the clinical functionality and re-engineer the process in collaboration with the hospital in an inter-active process which produces new and appropriate architectural responses to this most rapidly changing building type.

The Ambulatory Care and Diagnostic Centre, Central Middlesex Hospital:

  • first Ambulatory Care and Diagnostic Centre in Europe
  • it provides elective surgery, consulting and diagnostic facilities designed on patient-focused care principles
  • separates 24-hour elective cares from long-stay and acute, allowing scheduled care to occur without disruption by emergencies
  • the high quality accommodation is planned and managed in such a way as to encourage interaction between specialists and to break down traditional divisions between clinical disciplines
  • patient focused design – integrates social and therapeutic issues with the resolution of clinical functions
  • a toplit double height gallery connects the principal parts of the Centre to provide simple and legible movement patterns and waiting areas in elegant sunlit spaces

The following pictures are from a display board that was exhibited as part of Architects for Health’s contribution to HOSPEX 2002 in Japan

Haven Trust Breast Cancer Support Centre

Designed by Devereux Architects

Housed in a converted Welsh Presbyterian church near Fulham Broadway the Haven Trust Breast Cancer Support Centre provides a non institutional, warm and welcoming place where women suffering breast cancer and their families can turn for free counselling, a telephone help line, complimentary therapies, and self help techniques.

The building has undergone a major transformation with all existing floors being removed to allow for three new levels to be introduced, a new eight person lift and stair were inserted to provide access and a striking feature is a large ceramic relief designed by the Prince of Wales Institute of Architecture, handmade in the Visual and Traditional Islamic Arts Department.

At lower ground floor level the accommodation comprises a kitchen, creche, shop and ancillary facilities. The ground floor forms the main reception and library, with bookshelves and niches formed within the thickness of curved wall linings. (The sculptural use of curves helps create a relaxed atmosphere, with freedom of movement between spaces). The first floor level is sub divided into a series of Therapy and Counselling rooms. At Second floor level a large therapy space is provided which can also be used for lectures.

Haven Trust’s intention is to establish a Nationwide network of similar support centres fulfilling a much needed demand.

The Haven Trust Breast Cancer Support Centre project by Devereux Architects is detailed in the book Healthy Living Centres by Geoffrey Purves ISBN 0750646020.

The following pictures are from a display board that was exhibited as part of Architects for Health’s contribution to HOSPEX 2002 in Japan

Edinburgh Royal Infirmary

Designed by Keppie Design

The new teaching hospital complex of Little France, lying below Craigmillar Castle, comprises 120,000 square metres of floor area, accommodating 869 beds and 24 operating theatres with support facilities.

The primary architectural objectives of the scheme are to group the ‘aggregations’, or specialities, within a flexible framework which allows the borders between these linear aggregations to move over long and short timescales. The building’s accommodation is arranged around an open central courtyard which acts primarily as a compositional device allowing the planning of a curving internal circulation route.

There are three distinct categories of patient activity, in-patients, day cases and outpatient functions will be reflected in the arrangement and locations of clinics, wards, theatres and offices within the hospital building.

The following pictures are from a display board that was exhibited as part of Architects for Health’s contribution to HOSPEX 2002 in Japan

Evelina Children’s Hospital

Designed by Michael Hopkins and Partners

Evelina Children’s Hospital, a specialist unit of St Thomas’ Hospital opposite the Houses of Parliament on London’s South Bank, suggests a new approach to health care design.

Evelina Children’s Hospital is Michael Hopkins and Partners first healthcare project, and shows how ideas pioneered in workplace design can be applied to hospital design. Like offices, hospitals demand efficient operations and flexible layouts, but casual social interaction is also important. So at Evelina, we broke with the typical layout of long corridors and bland wards, proposing a simple section of two long blocks flanking a central concourse which rises the full height of the building. The closely linked lower three levels have the most intensively serviced functions; operating theatres, imaging equipment and outpatient departments. Above, the northerly block has three floors of wards, while the southerly block transforms into a spacious and airy four storey conservatory under a giant curving roof.

The conservatory is the social heart of the building. Wall climber lifts rise through it to connect each floor, and all the wards have open plan social and day areas overlooking this space, with private rooms facing north on the other side of a strip of nurses stations and service areas. The conservatory is high enough for views into Lambeth Palace garden, and large enough for a café and waiting area, as well as providing space for activities, such as play sessions, lessons, exhibitions and even informal performances. A solar collector in winter, and naturally ventilated by stack effect in summer, the conservatory aids the servicing strategy of the building as well as offering relief from hospital routine and treatment. Throughout, structure and services are flexible. Using pre-fabricated components, as much as possible, gives maximum scope for future changes.

The following pictures are from a display board that was exhibited as part of Architects for Health’s contribution to HOSPEX 2002 in Japan