2013 Shortlisted projects

Design awards 2013 Shortlisted projects

The Future “HUB Hospital” by JCA
Scheme Name: Critical Treatment Hospital
Client: Confidential
Value: £105 million
Gross internal area in sqm: Confidential
Status: In development

Brief description:
We were approached by a Trust to help them assemble the functional content and the form for a new type of hospital facility which could dramatically change the way in which they deliver their services. This will provide emergency and critical care in a small ‘hot’ hospital without any ambulatory functions which can be provided in more local settings.
Critical Treatment Hospital - JCA

TOP OF PAGE

Glenside Health Services , Adelaide South Australia by Medical Architecture
Location: Adelaide, South Australia
Client: South Australia Health
Value: £81m / AUD$130m
Gross internal area: 15,000sqm
Brief description:
Glenside Health Service is the first service in South Australia to combine mental health and substance abuse services into a single facility. Completed in 2013, we combined international best practice in mental healthcare design within a local context, in collaboration with local architects Swanbury Penglase.
A significant requirement of the brief was to de-stigmatise the existing psychiatric hospital site by creating a new facility that could be integrated within the wider community. Our masterplan created a new community of adjacent retail, commercial, housing and community
precincts. The mental health services have been demystified by collocation and by allowing permeability across the precincts.
The new facilities provide a place of refuge and healing. We facilitated a rethink in operational policy, leading to a change in the way the mental health facilities could be designed by effectively inverting an assumed model of a single building with a central hospital street.
We designed the new hospital to resemble a small village, in order to create an intimate scale of building. Simple, individual buildings are organised around a “village green” used as a shared garden to provide therapeutic landscape-based activities and a positive focal point for the whole facility and its neighbours.
Through careful planning, we were able to retain a number of existing mature trees allowing patients, staff, visitors and the public to immediately benefit from a mature landscape. Developed with clear zoning, accommodation was carefully organised to provide a sequence of spaces that provide graded levels of privacy and security to foster autonomy and support the recovery based model of care.
Inpatient units are designed as a series of contained courtyard buildings with ‘private’ onward activities. The creation of secure and private gardens using the building’s form does away with the need for fences and the associated negative connotations both for building users and the public.
While designed to provide flexibility and adaptability, the new facility achieves a high standard of aesthetic quality both internally and externally, helping to foster pride amongst the building’s users and local community.
Glenside Health ServicesGlenside Health Services
Glenside Health Services

TOP OF PAGE

Hampshire Cancer Treatment Centre by BDP
No text received, text below extracted from BDP website for information:
BDP wins cancer treatment centre competition

Description:
BDP has won the design competition for a new cancer treatment centre for Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust. 36 architect-led teams entered the competition process from which six were shortlisted including Hopkins, Stantec Anshen & Allen, John Cooper, HLM and Steffian Bradley.
Nick Fairham, architect director said: “BDP is delighted to have been selected to work with Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust to develop their vision for the new cancer treatment centre. Our design focuses on the needs of the patients, families and staff to provide a truly supportive and flexible environment while offering state of the art clinical services. The forward thinking approach the Foundation Trust has taken to the procurement
of the design and site selection has maximised the opportunity to provide an uplifting and inspiring environment.”
Hampshire Hospitals Clinical Director for Cancer Services, Dr Lara Alloway, said: “We want to provide a centre which improves the experience of living with cancer for our patients, their families and friends, and which reflects the excellent care we provide. It’s really exciting to be one step closer to our goal. BDP showed their experience and knowledge by not only considering the look of the outside of the building but carefully considered how the inside of the building will feel, making it a welcoming, reassuring and comforting space for patients and their families. The team at BDP are already encouraging us to think differently and we are pleased to have appointed them to work with us on realising our vision for a new cancer
treatment centre.”
The highly aspirational brief requires a building of outstanding architectural merit that positively reinforces the treatment process and integrates successfully into a hospital campus with regard for future needs. Patient care is provided in a supportive environment combined with state of the art technology for clinical treatments. The aim is for the new centre to be open in 2016.
Hampshire Cancer Treatment Centre by BDP

TOP OF PAGE

Private Patients Facility and Radiotherapy Suite at Basingstoke Hospital by Paul Murphy Architects
Location: Basingstoke Hospital
Client: North Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust
Value: £6m
Gross internal area: 2,100sqm

Brief description of key scheme highlights:
Construction work is underway to create a new Private Patients Facility and a Radiotherapy Suite at the Basingstoke Hospital site. The linked facility will provide a series of consulting rooms, treatment rooms and support spaces arranged around an internal courtyard with access to a new X-Ray room.
The new Private Patients Facility will provide a welcoming new entrance arranged beneath a sheltering portico, set behind an avenue of established trees. The double height reception area will create a comfortable and contemporary space, furnished with soft seating, decorative lighting and a coffee bar. Central to the plan is a small landscaped courtyard which aims to bringing natural light deep into the heart of the building and aid orientation.
Consulting rooms are arranged as pairs around the glass fronted secretary’s offices and their curved faces are to be lined with maple veneered panels. Flooring materials and colours have been carefully selected to compliment the panelling and create light and calm interior.
Externally this arrangement is mirrored where the consulting rooms are expressed with stack bonded brick faced panels with full height glazed panels to the secretary offices. The Radiotherapy Suite comprises its own entrance, reception area and sub wait area leading to a linear accelerator bunker, CT facility and MRI. Public spaces are arrange around landscaped courtyards providing point of visual interest, reflection and orientation.
The building will be faced with a warm brown stock brick with windows, curtain walling doors and feature panels in a bronzed aluminium finish.
Private Patients Facility and Radiotherapy Suite at Basingstoke Hospital

TOP OF PAGE

Royal Liverpool University Hospital Redevelopment, Liverpool by NBBJ
Client: Carillion/ Royal Liverpool and Broadgreen University Hospitals NHS Trust
Project Value: £335m
Gross internal area: 94,000m2

Brief description of key scheme highlights:
NBBJ/ HKS have been appointed to design the new £335m Royal Liverpool
University PFI as part of the Carillion consortium for the Royal Liverpool and Broadgreen University Hospitals NHS Trust.
The proposed 94,000 m2 scheme will be located on the south east corner of the existing hospital campus near Liverpool City Centre, and will include 650 single en suite bedrooms, including 40 critical care beds and 81 emergency assessment beds.
There will be 18 operating theatres, making it Liverpool’s main accident and
emergency department capable of dealing with major trauma. Major acute services include cardiology, respiratory care and general surgery together with regional and national specialist services in renal dialysis, ophthalmology, haematology and vascular surgery.
The hospital is designed to be an inspirational landmark building for Liverpool, with the design of the external envelope and selection of the materials based on the Liverpool City Centre Public Realm Implementation Framework.
The new Royal design addresses the complete environment and experience for
patients, staff and visitors, maximising natural light and views at every level throughout the building, and maintaining privacy and dignity through efficient orientation and wayfinding. The complex technical needs of specialist treatment have been considered alongside the creation of comfortable, attractive and functional surroundings to create a world-class healing and working environment.

Royal Liverpool University Hospital Redevelopment,Royal Liverpool University Hospital Redevelopment,

TOP OF PAGE

Torbay Hospital, Torquay, Devon by Avanti Architects
Client: South Devon Healthcare NHS Foundation Trust
Value: £33m
GIA: 9,000m²

Brief description of key scheme highlights:
South Devon Healthcare NHS Foundation Trust held an architectural competition to achieve the best possible solution for what seems a simple brief but which is a very complex project because of the severe constraints imposed by the site.
The hospital – most of which was developed in the late 1960s – is built on a steep, granite hill spanning the crest and making lower level connectivity impossible. Currently there is a slope from the car park to the main entrance of more than two storeys. The site is also tightly enclosed by buildings containing all the main clinical functions of the hospital, which must continue to function safely and without disruption throughout the construction process.
The Trust issued the competing teams with a brief and a proposed development strategy, both of which were challenged by our competition winning solution:

  • Our design brings the main entrance down one level to create suitable gradients and to minimise the walk for the predominantly elderly frail community that use the hospital.
  • Our design recognized the importance of the scheme as a facilitator for the series of future developments envisaged by the Trust by providing ‘shell’ space sized to accommodate the Emergency Department.
    • This resolves this split and dysfunctional department,
    • enables the creation of properly sized well co-located clinical
      accommodation,
    • and puts in place a strategy for the future transformation of the assessment units

This creates a better solution than the hospital had even hoped for. Their plans to improve the ED had included a complex series of refurbishments and extensions in a very tight zone, which are dramatically simplified in our strategy.
The Trust has recognised the importance of our strategy in unlocking the potential of their hospital estate, and have made it a core component of their masterplan for the transformation of the site.
Torbay Hospital

TOP OF PAGE